.:.Elssanne Arabians.:.Elevage de chevaux Arabes .:.Elssanne Arabians.:.Fokkerij van volbloed Arabieren .:.Elssanne Arabians.:.Elevage de chevaux Arabes .:.Elssanne Arabians.:.Nos Etalons .:.Elssanne Arabians.:.Nos Juments .:.Elssanne Arabians.:.A Vendre .:.Elssanne Arabians.:.Adresse .:.Elssanne Arabians.:.Liens

Veulenopfok

Wij bieden u de mogelijkheid uw veulens na het spenen bij ons onder te brengen om samen met leeftijdsgenoten op een natuurlijke wijze op te groeien tot volwassen paard. In het najaar, wanneer het gras op begint te raken en ook minder voedingswaarde heeft en daarmee ook de melkproduktie van de merries begint af te nemen worden onze veulens gespeend. Ze hebben dan een leeftijd tussen de 6 en 8 maanden. Door te wachten tot er minder gras is, hebben onze merries na het spenen geen last van extreem opgezwollen uiers. In deze periode wordt ook tijdelijk geen andere eiwitrijk voedsel aan de merries gegeven. De veulens worden na het spenen samen in een ruime loopstal gehuisvest. Ze zijn dan inmiddels halstermak, geven voetjes en kunnen overal worden aangeraakt. Gedurende de winter worden ze wekelijks ongeveer 3x uitgelaten in de bak. Waarbij ze stuk voor stuk aan het halster worden meegenomen.

Ze hebben continu beschikking over goed hooi en krijgen 2x per dag krachtvoer. Begin maart wanneer de lente hier begint, worden de veulens, inmiddels jaarlingen, op de wei gezet. Op dit moment worden de hengst- en merrie-veulens gescheiden. Voordat ze buiten in het gras komen, zorgen wij dat ze hun buik vol hebben met hooi- en krachtvoer om te voorkomen dat ze te gulzig aan het nieuwe gras beginnen. De eerste twee weken op de wei worden ze dagelijks bijgevoerd met geplette granen zodat ze genoeg droog voer binnenkrijgen om diarree te voorkomen. Het voeren van hooi heeft op dit moment geen nut want bij voldoende gras eten ze het niet. Een of twee dagen nadat de jaarlingen op de wei zijn gezet worden de 2- en 3-jarigen, die de winter ook in loopstallen hebben gestaan bij hun ingeschaard. De jaarlingen hebben dan de tijd gehad hun weiland te verkennen. Het wordt de jaarlingen meteen duidelijk gemaakt dat ze onderaan de rangorde staan en voorlopig niet veel te vertellen hebben. Dit is met name voor de meest dominante jaarlingen een nodige en nuttige les. Binnen enkele uren na het inscharen is de rust teruggekeerd. In de eerste week wordt dan een nieuwe sociale groep gevormd.

Wat opvalt is dat in tegenstelling tot wat menigeen denkt vooral de groep jonge hengsten erg sociaal met elkaar omgaat. Zo zien we vaak al na 2 dagen de jaarlingen tussen de groteren hun krachtvoer opeten, iets wat bij de jonge merries wat langer duurt. Vervolgens blijven de jonge paarden het hele jaar buiten in de wei lopen. In de maanden juli en augustus wordt vanwege de droogte hooi bijgevoerd. Eind augustus begint het gras opnieuw te groeien. Midden november beginnen we dan opnieuw hooi in de weilanden bij te voeren. Uiteindelijk worden ze dan eind december binnengehaald om 8 tot 10 weken in de loopstallen te blijven.

Gedurende de winter worden ze regelmatig in de bak losgelaten. Hiervoor worden ze aan het halster meegenomen, waardoor ze weer even worden bijgeschoold. Doordat we het hele jaar dagelijks bij de jonge paarden komen en door het sociale groepsleven worden het goed hanteerbare paarden met een eerlijk karakter. Per jaar worden de jonge paarden 4 of 5 maal ontwormd met verschillende produkten. De hoeven worden 2 of 3 maal per jaar bekapt. Ook worden ze 1 maal per jaar ingeent tegen griep en tetanus.

Kosten EUR 1.260,= (inclusief BTW) per jaar

Bovenstaande prijs is inclusief: inenten, hoefsmid en ontwormen.